Hoe Te Voldoen aan de Nieuwe E-mailauthenticatie Eisen van 2024

Bereid je voor op de nieuwe e-mailverzendingsstandaarden van Gmail en Yahoo in 2024. Leer alles over SPF, DKIM en DMARC om je e-mails te beveiligen.

Vanaf februari 2024 zullen Gmail en Yahoo strengere vereisten hanteren voor professionele e-mailafzenders. Dit initiatief is gericht op het intensiveren van de strijd tegen spam en het verzekeren dat legitieme e-mails op de juiste bestemming aankomen: de inbox van de ontvanger.

Voor e-mailverzenders betekent dit dat er nieuwe regels zijn waaraan voldaan moet worden om te zorgen dat hun communicatie de gewenste doelgroep bereikt.

Is dit ook op jou van toepassing?

Het positieve nieuws is dat de standaarden van Google en Yahoo reeds bekendstaan binnen de sector. Het is slechts een kwestie van tijd voordat andere e-maildiensten vergelijkbare eisen zullen stellen. Of je nu hoofdzakelijk business-to-business communiceert of af en toe e-mails stuurt naar adressen van Google of Yahoo, aanpassen aan deze nieuwe eisen is onvermijdelijk om te zorgen dat jouw e-mails in de inbox van je klanten blijven belanden.

Bijzondere aandacht is er voor diegenen die geclassificeerd worden als bulkverzenders, dit zijn verzenders die meer dan 5.000 e-mails per dag versturen.

De nieuwe vereisten in detail

Hoe zorg je ervoor dat je in 2024 gezien wordt als een legitieme afzender?

Authenticeer je domein met SPF en DKIM

Het is cruciaal je eigen SPF-record in te stellen, naast het hebben van een DKIM-record. DKIM fungeert als een digitale handtekening die de authenticiteit van de herkomst van de e-mail bevestigt.

Het is van belang dat je tegen 1 februari 2024 je authenticatieprocessen hebt gecontroleerd en waar nodig hebt aangepast.

Houd je spamratio onder de 0,3%

Dit kun je bijhouden met behulp van tools zoals Gmail's Postmaster Tools, die inzicht geven in je spamratio. Ligt je spamklachtenratio consequent boven deze grens, dan loop je het risico dat je e-mails als spam worden gemarkeerd.

Als je nog geen toegang hebt tot dergelijke tools, is het aan te raden deze zo snel mogelijk op te zetten om je spamratio en andere relevante statistieken bij te houden.

Verstuur zakelijke e-mails vanuit je eigen geauthenticeerde domein

Het is beter om professionele communicatie te versturen vanuit een eigen, geauthentiseerd domein dan vanuit generieke @gmail.com of @googlemail.com adressen. Dit verhoogt niet alleen de professionaliteit maar verbetert ook de betrouwbaarheid en afleverbaarheid van je e-mails.

Extra stappen voor verzenders naar 5.000+ ontvangers
 • Implementeer DMARC voor je domein DMARC helpt verder te bouwen op SPF en DKIM door instructies te geven over hoe te handelen bij e-mails die falen in deze authenticaties.
 • Zorg voor overeenstemming tussen het e-mailadres van de verzender en het geauthentiseerde domein Dit helpt om de integriteit en authenticiteit van je berichten te waarborgen, en draagt bij aan een betere afleverbaarheid.
Hoe weet je of je aan de eisen voldoet?

Het is belangrijk om regelmatig je instellingen te controleren op SPF-, DKIM-, en DMARC-compliance.
Desondanks dat dit internationale standaarden zijn, is het afhankelijk van je email provider en je domein hoster hoe je dit moet instellen.

Gelukkig zijn de meeste providers hier ondertussen bekend mee en bieden ze pasklare instructies aan op hun website. Volg deze op, of contacteer je provider voor assistentie.

Sites die helpen bij het checken of je voldoet zijn gelukkig wel onafhankelijk:

 • Network Tools: DNS,IP,Email (mxtoolbox.com) - hier kan je met de Supertool nakijken of je DMARC record goed gepubliceerd is.
  Als voorbeeld het DMARC record van Pronidus:

  De groene balk impliceert dat het record online en actief is.
 • SPF Query Tool (kitterman.com) - deze site valideert je SPF record en geeft ook meteen advies als er iets gewijzigd dient te worden.
  Pronidus weer als voorbeeld:


  Het SPF staat online en is door de test gevalideerd als geldig.
Conclusie

Door deze maatregelen te implementeren, draag je bij aan een veiliger internetecosysteem door spam en frauduleuze activiteiten te verminderen. Een goed ingesteld DMARC-beleid kan ervoor zorgen dat je e-mails een voorrang behandeling krijgen en hun bestemming bereiken.

© Copyright 2024 Pronidus
Sitemap Privacy Policy