Wat is vishing en waar moet ik rekening mee houden?

Ontdek wat vishing is en leer waar je rekening mee houdt tegen deze vorm van telefoonfraude.

Wat is vishing?

Vishing is een vorm van oplichting en een samentrekking van voice en phishing, die steeds vaker voorkomt. Deze vorm van internetfraude gebruikt telefoongesprekken om jouw persoonlijke en bankgegevens te verkrijgen. Oplichters bellen je op onder het mom van een betrouwbare instantie, zoals je bank of een overheidsinstelling en creëren een scenario waarbij jouw dringende actie vereist is. Het doel? Je persoonlijke gegevens verkrijgen of je overtuigen om geld over te maken.

Hoe herken je vishing?

Vishing herkennen kan lastig zijn, maar er zijn enkele duidelijke signalen:

  • Ongevraagde telefoontjes: Je krijgt een telefoontje van een nummer dat je niet herkent of zelfs van een nummer dat lijkt op de klantenservice van een bekende instantie.
  • Druk uitoefenen: De oplichter zal vaak urgente taal gebruiken, waardoor je snel moet handelen. Ze spelen in op je ongerustheid met berichten als "uw bankrekening wordt bedreigd".
  • Verzoeken om persoonlijke informatie: Geen enkele betrouwbare instantie zal je via de telefoon vragen om je wachtwoorden, bankgegevens of pincodes te delen.

Technologisch misbruik en de rol van AI

Sommige vishing-aanvallen gebruiken geavanceerde technieken zoals 'spoofing', waarbij oplichters hun telefoonnummers vervalsen. Verder is er een toenemende trend waarbij oplichters AI gebruiken om stemmen te imiteren door middel van deepfake audio, zoals in gevallen waarin de stem van een CEO frauduleus wordt nagemaakt om financiële transacties aan te vragen. Wees extra voorzichtig met verzoeken om software te downloaden die door dergelijke oplichters worden aangeboden.

Hoe bescherm je je tegen vishing?

Om jezelf te beschermen tegen vishing of oplichting via de telefoon, kun je verschillende stappen ondernemen:

  • Wees sceptisch: Neem onverwachte telefoontjes met een gezonde dosis scepsis. Instanties en firma's vragen nooit via de telefoon om gevoelige informatie of software te downloaden.
  • Verifieer de identiteit van de beller: Als je twijfelt over de legitimiteit van een oproep, hang op en bel het officiële nummer van de organisatie die zij claimen te vertegenwoordigen.
  • Geef nooit persoonlijke informatie door: Persoonlijke gegevens of codes doorgeven via de telefoon is een no-go. Instanties zoals banken, zullen dit nooit vragen.
  • Gebruik technologische hulpmiddelen: Zet twee-factor authenticatie aan op je online accounts voor een extra beveiligingslaag.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van vishing?

  • Contacteer je bank: Als je bankgegevens hebt doorgegeven of geld hebt overgemaakt, is het cruciaal om onmiddellijk je bankkaart te blokkeren en je bank te contacteren.
  • Doe aangifte: Meld het voorval bij de lokale politie van je woonplaats en bij fraudemeldpunten zoals safeonweb.be.
  • Wees alert: Houd je bankrekening en je creditcardtransacties goed in de gaten.

Preventie is key

Wees altijd alert op vishing. Informatie is je beste verdediging, dus informeer jezelf en anderen over de risico's en de nieuwste methoden die oplichters gebruiken. Door waakzaam te blijven en nooit zomaar persoonlijke informatie via de telefoon te delen, verklein je de kans om slachtoffer te worden van deze vorm van oplichting.

© Copyright 2024 Pronidus
Sitemap Privacy Policy